19 Nisan 2013 Cuma

Kaz Tüyü Vahşeti


Böyle bakınca ne kadar güzel ve yumuşak görünüyor dimi..Ama işin iç yüzü hiçte böyle değilmiş..Bu yumuşak görünen tüyleri elde etmek için firmaların hayvanlara yaptıkları eziyeti işin açıkçası bilmiyodum.Ta ki bugüne kadar..

Benim bildiğim ve babannemin yaptığı kuştüyü yastıklar hayvan doğal yollarla öldükten veya kesildikten sonra elde edilen tüylerle yapılan şekildeydi..Ama işin ticari boyutu içine girince insanoğlunun nasıl vahşileşip,insanlıktan çıkabildiğini  aşağıdaki videoyu izleyince bir kez daha anladım ..
Bizi kışın sıcacık tutan kaz tüyü montlarımızın,yorganların,yastıkların sırf insanoğlu biraz daha tatmin olsun diye başka canlıların haklarını gözetmeden nasıl canice koşullar altında elde edildiğini gördükten sonra  insanlığımdan utandım..Savunmasız bi hayvana sırf ticari ürün gözüyle bakıp ,böylesine eziyet etmek ve tüketici olarak bilmeden buna benimde dahil olmam tek kelimeyle yıktı beni..

Tüketici olarak bunu yapanları engelleme gibi bi durumumuz yok ama bilinçlenerek ve bu ürünleri satın almayarak en azından bunun bi parçası olmamaya ve tepkimizi ortaya koymaya çalışabiliriz diye düşünüyorum..Aşağıya eklediğim ve PETA’nın hazırladığı videonun tanıtımında ise özellikle iç giyim firmalarına satış yapan Macaristan ve Çin'deki tesislerde, tüyleri yolunan kazlara ve ördeklere uygulanan akıl almaz vahşet anlatılıyor.
Videoda yer alan insanlık dışı görüntülerde, kazların göğüs bölgesindeki tüyler ve deriye yakın kısa tüylerin, hayvanlar canlıyken nasıl yolunduğu görülüyor ve bu tüylerin oldukça yumuşak olması sebebiyle, özellikle iç giyim ve yorganlar için kullanıldığı hatırlatılırken, yolunma esnasında acıyla çırpınan hayvanlardan bazılarının derilerinin yırtıldığı ve işçiler tarafından iğne iplikle tutturulduğu da videoda açıkça yer alıyor.
Kuşlar 10 haftalık olduktan sonra yolma işlemi başlarken, 6 hafta aralıklarla ta ki hayvanlar acıya daha fazla dayanamayarak doğal yollarla ölünceye kadar işkence devam ediyor.

Vahşetin bir diğer sektörü de üretimde Fransa'nın %75 ile başı çektiği "kaz ciğeri" üreticileri. Görüntülerde kaz ciğeri üreticileri, kuşlara zorla mısır lapası pompayarak onların ciğerlerini büyütüyor. Yaklaşık 10 kat dafa fazla büyüyen ciğer, bu endüstriye daha fazla para kazandırıyor. Bu haldeki hayvan ölürken, tüyleri yolunup kaz tüyü kullanan firmalara satılıyor. Bu şekilde vahşetin karı arttırılıyor.

Sağdaki normal boyutlu kaz ciğeri,soldaki ise şişirilmiş hali..

Videoyu izledikten sonra sanmıyorum ki vicdanı olan bi insan daha bunları almaya devam etsin..Ama bana bunlar yetmez daha fazlasını öğrenmek istiyorum derseniz eğer buraya tıklayabilirsiniz.. 


8 yorum:

  1. Bunun videoları dolanıyordu nette denk gelmiştim sonra da video fazla izlenince tabii tv de haberini yapmışlardı. Videonun tamamını izlemeye içim el vermedi. Tamamen insanlık dışı yaptıkları ve sırf bazı insanlar daha iyisini kullansın diye bu zavallıcıklar böyle sömürülüyor. İnşallah dünya bu konuda bilinçlenir de hayvancıklar daha fazla telef edilmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında baya öncenin haberiymiş ama ben yeni denk geldim..
      youtube'da biçok video var ama bunu izlemek yetti de arttı bana..canlı canlı yolmak ne demek ya..böyle korkunç insanlarla aynı dünyayı paylaştığıma inanamıyorum bazen.. :(

      Sil
  2. Benim sadece okumam yetiyor. Yine fotoğraflara bir nebze olsun bakabiliyorum da videoları hiç izlemedim. Kaldıramam o işkenceleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu kadar vahşi görüntüler olduğunu bilseydim sanırım bende izleyemezdim.resimlerde görünenler videodakilere bakarak çok yumuşak kalıyo..insanlıktan çıkmış artık bunları yapanlar.. >.<

      Sil
  3. Eski günlere geri dönmek lazım. Daha rahat ve konforlu diye başlayan cümleler yüzünden dünya bu halde sanki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bencede dönmek lazım kuzum..doğayla eşit olduğumuz,üstünlük taslamadığımız günlere..

      Sil
  4. bu tarz ürünleri kullanmayalım, çevremize de kullandırtmayalım. Unutulmamalı ki tüketici biziz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynı fikirdeyim..kullandığımız ürünlerin ne şekilde elde edildiğini öğrenmek belki kullanılmaması için daha çok farkındalık yaratabilir..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...